Myynti MTI Bitcoins Etelä-Afrikassa lyhyesti pyyhkii pois Premium ostajat

Bitcoinin preemio tai arbitraasivaje Etelä-Afrikassa muuttui hiljattain negatiiviseksi sen jälkeen, kun MTI:n selvitysmiehet purkivat yli 75 miljoonan dollarin arvoisia kolikoita. Tilapäisen tarjonnan ylikuormituksen seurauksena bitcoinien ostaminen Etelä-Afrikan paikallisista pörsseistä tuli hetkeksi halvemmaksi kuin ostaminen ulkomaisista pörsseistä.

MTI:n selvitysmiesten BTC-myynnin vaikutus

Likvidaattoreiden myynnin päätyttyä lähes kaksi viikkoa sitten arbitraasivaje on nyt kuitenkin kääntynyt positiiviseksi. Kuten eräässä eteläafrikkalaisessa mediaraportissa todetaan, BTC:n preemio on nyt elpynyt, ja se liikkui 4,8-6,5 prosentin välillä 20. huhtikuuta.

Samaan aikaan sama raportti lainaa myös Jon Ovadia, krypto start-up Ovexin toimitusjohtaja, joka selittää, miksi BTC:tä myydään yleensä preemiolla Etelä-Afrikassa. Hän sanoi: „Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi se on niin kallista, että se maksaa paljon velkaa:

Ovadia sanoi:

„Olemme nähneet, että kryptoarbitraasi aukkoja esiintyy niissä maissa, joissa on valuuttakontrollia, kuten Etelä-Afrikassa.“.

Tämä vaikuttaa tietysti kovan valuutan omaisuuserien, kuten bitcoinin, kysyntään. Toimitusjohtaja käsittelee myös päätekijöitä, jotka määrittävät arbitraasivajeen suuruuden tai vaihtelun laajuuden.

Ovadia toteaa esimerkiksi, että kun bitcoinin hinta Yhdysvaltain dollareissa laskee, „arbitraasivaje pyrkii kasvamaan, koska bitcoinin Etelä-Afrikan randin hinnassa on viivettä“. Muita keskeisiä kuilun suuruuteen vaikuttavia tekijöitä ovat keskuspankkien massiivinen rahan painaminen sekä BTC:n nousukausi.

Bitcoin-palkkio ja pörssivalvonta

Sillä välin Ovadian väite, jonka mukaan BTC:tä myydään suurelta osin preemiolla maissa, joissa on tiukat valuuttakontrollit, näyttäisi vahvistuvan krypton kärkihintojen vaihteluvälin perusteella tietyissä maissa.

Esimerkiksi Bitcoin.com News raportoi helmikuussa 2021, että BTC:n preemio nousi Nigeriassa yli 40 prosenttiin sen jälkeen, kun maan keskuspankki oli asettanut rajoituksia kryptokauppaan. Nigeria, kuten monet muutkin Afrikan mantereen maat, on kohdannut valuutanvaihtopulaa Covid-19-lukitusten alkamisen jälkeen. Tämän vuoksi maa on sittemmin ottanut käyttöön tiukkoja säännöksiä, joilla pyritään säästämään tätä niukkaa resurssia.

Vastaavasti Bitcoin.com News raportoi huhtikuun alussa, että BTC:llä käytiin kauppaa 18 prosentin preemiolla Etelä-Koreassa. Etelä-Afrikan tavoin Aasian talousmahti on ottanut käyttöön tiukan valuuttakontrollin, mikä saattaa selittää BTC:n valtavan preemion.